محصولات
راهکارها
قیمت گذاری
منابع دانش
خدمات سازمانی خدمات دواپس
بر اساس صنعت
بر اساس اندازه شرکت
بر اساس کاربرد
قیمت محصولات
محصولات
محصولات ویژه
دسته‌بندی بر اساس عملکرد
راهکارها
راهکارهای ویژه
بر اساس صنعت
بر اساس اندازه شرکت
بر اساس کاربرد
خدمات سازمانی خدمات دواپس
ابر آروان از تاریخ ۲۰ مهر ۱۴۰۱ و پیش از بهره‌برداری، از پروژه‌ی ابر ایران خارج شده است و هیچ‌گونه همکاری مستقیم یا غیرمستقیمی با این پروژه ندارد.
ابر ایران چیست؟
ابر ایران قراردادی میان سازمان فناوری اطلاعات ایران و شرکت‌های آسیاتک، ژرف‌نگر، ابر زس، ابر آروان و فناپ است که پس از طی مراحل مزایده و ارزیابی، از میان ۲۰ شرکت متقاضی، انتخاب شدند تا ۱۰ دیتاسنتر موجود در کشور را ابری‌سازی و Overhaul کنند.
مجموع دیتاسنترهای موجود در این طرح، کم‌تر از ۳درصد از ظرفیت کل دیتاسنترهای عمومی ایران است که برای ارایه‌ی خدمات ابری به سازمان‌های دولتی، خدمات دولت الکترونیک و کسب‌وکارهای محلی استفاده خواهد شد.
دولت در این پروژه سرمایه‌گذاری نقدی نخواهد کرد و تنها زیرساخت‌های مراکز داده خود را برای گسترش زیرساخت ابری در نقاط مختلف کشور در اختیار بخش خصوصی خواهد گذاشت.
  • چرایی پروژه
  • کارکرد پروژه
  • تاریخچه پروژه
  • جزییات مالی
چرایی پروژه
طبق اعلام سازمان فناوری اطلاعات ایران، به‌دلیل تجمیع بیش‌تر دیتاسنترهای ایران در پایتخت، دسترسی‌پذیری کسب‌وکارهایی که در شهرستان‌ها فعال هستند به زیرساخت ابری با سختی همراه است. هم‌چنین دسترسی مردم در نقاط دور از مرکز به بسیاری از سرویس‌ها با کیفیت پایین انجام می‌شود. از این رو سازمان فناوری اطلاعات تصمیم گرفت طی مزایده‌ای، پروژه‌ی ابر ایران که ایده‌ی آن در سال ۹۶ شکل گرفته بود را به‌منظور تسریع توزیع محتوا میان مناطق مختلف ایران، افزایش ابرزی کردن کسب‌وکارهای محلی، هم‌چنین تقویت زیرساخت دولت الکترونیک به بخش خصوصی واگذار کند.
بنا به مفاد این قرارداد، تمام زیرساخت‌های مراکز داده‌ی سازمان فاوا به‌وسیله بخش خصوصی، Overhaul و خدمات ابری در سطح کشور توزیع خواهد شد.
ابر زس آسیاتک ژرف‌نگر ابر آروان فناپ
کارکرد پروژه
سازمان فناوری اطلاعات از ابری‌سازی این دیتاسنترها دنبال دو هدف عمده بود. از‌ یک‌سو خدمات دولت الکرونیک نیازمند سرعت زیاد و پایداری بالاست که باتوجه به مزیت‌های زیرساخت ابری به زیرساخت سنتی، ابر ایران می‌تواند این کارکرد را برای دولت داشته باشد. از سوی دیگر توسعه‌ی زیرساخت ابری با توزیع‌شدگی در سطح کشور نه‌تنها زمینه‌ی رشد و گسترش کسب‌وکارهای آنلاین محلی را فراهم می‌کند بلکه سبب بهبود کیفیت دریافت خدمات این کسب‌وکارها از سوی مردم می‌شود.

از دیگر کارکردهای این پروژه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش latency
ابری‌سازی و افزایش پایداری دیتاسنترهای قدیمی در استان‌ها
خصوصی‌سازی و تمرکززدایی دولتی و منطقه‌ای در حوزه‌‌ی خدمات ابری
تاریخچه پروژه
تلاش‌ها برای واگذاری دیتاسنترهای نیمه‌فعال استانی دولت در سال ۹۶ از سوی رییس وقت سازمان فناوری اطلاعات آغاز شد.
با تغییر رییس سازمان فناوری اطلاعات نام «ابر ایران» برای این پروژه انتخاب شد. طی یک فراخوان عمومی در ۳۰ مهر ۱۳۹۸ از طرف سازمان فناوری اطلاعات مزایده پروژه ابر ایران کلید خورد و پس از آن اسناد مزایده در دی ۹۸ منتشر شد.
برگزاری مزایده‌ها برای واگذاری این دیتاسنترها به بخش خصوصی با حضور ۲۰ شرکت خصوصی آغاز شد.پس از چند مرتبه برگزاری مزایده‌های مختلف و درنهایت عبور از سه مرحله‌ی ارزیابی توان اجرایی، ارزیابی توان مالی و ارزیابی پیشنهادهای فنی و تجاری، ۵ شرکت با کسب بالاترین امتیاز، برای مرحله‌ی نهایی انتخاب و درنهایت آسیاتک، ژرف‌نگر، ابرزس، ابر آ روان و فناپ برنده این مزایده شدند.
جزییات مالی
ابر ایران قراردادی از نوع BOT (Build Operation Transfer) است که مالکیت اصلی دیتاسنترهای آن در اختیار دولت به عنوان طرف اول قرارداد خواهد بود و سود تضمین شده‌ی حاصل از تجاری‌سازی این دیتاسنترها به‌وسیله‌ی بخش خصوصی به دولت پرداخت می‌شود و در پایان قرارداد یعنی پس از ۷ سال، دیتاسنترهای تجهیز شده به سازمان فناوری اطلاعات ایران یا همان طرف اول قرارداد تحویل داده خواهد شد.
  • دولت در این پروژه سرمایه‌گذاری نخواهد کرد.
  • آسیاتک، ابرزس، ژرف‌نگر، ابر آروان و فناپ در این پروژه، ۲۴۰ میلیارد تومانی سرمایه‌گذاری خواهند کرد.
  • از مجموع سرمایه‌گذاری دو کنسرسیوم، ۸۵ میلیارد تومان از طریق وام از دولت تامین خواهد شد.
  • دو کنسرسیوم از زیرساخت دیتاسنترها در ازای این سرمایه‌گذاری، تا ۷ سال استفاده خواهند کرد.
  • دو کنسرسیوم ۵درصد از سود پروژه را به‌ سازمان فناوری اطلاعات واریز می‌کنند.
پاسخ به پرسش‌های متداول درباره‌ی پروژه
شرکت‌های بخش خصوصی چگونه برای انجام پروژه‌ی ابر ایران انتخاب شده‌اند؟

سازمان فناوری اطلاعات ایران طی فراخوانی عمومی در زمستان ۹۸ مزایده‌ای از نوع BOT با عنوان «شبکه‌ی ابری یکپارچه توزیع شده سازمان فناوری اطلاعات ایران (ابر ایران)» برگزار کرد که ۲۰ شرکت خصوصی در آن شرکت کردند، از میان شرکت کنندگان در این مزایده، ۵ شرکت آسیاتک، ژرف‌نگر، ابر زس، ابر آروان و فناپ، پس از گذراندن سه مرحله‌ی ارزیابی توان اجرایی، ارزیابی توان مالی و ارزیابی پیشنهادهای فنی و تجاری با کسب امتیاز بالاتر برنده مزایده‌ی شدند.

مبلغ سرمایه‌گذاری شرکت‌های بخش خصوصی در پروژه‌ی ابر ایران به چه میزان است؟

برندگان مزایده ابر ایران در دو منطقه ۱ و ۲ مبلغ ۲۴۰ میلیارد تومان در این پروژه سرمایه‌گذاری خواهند کرد که ۸۵ میلیارد تومان از طریق وام از دولت تامین خواهد شد.

آیا برندگان مزایده‌ی پروژه‌ی ابر ایران از رانت یا انحصاری برخوردار هستند؟

مزایده‌ی پروژه‌ی ابر ایران به‌شکل شفاف و قانونی و باحضور ۲۰ شرکت خصوصی برگزار شد و برندگان پس از گذراندن سه مرحله‌ی ارزیابی توان اجرایی، ارزیابی توان مالی و ارزیابی پیشنهادهای فنی و تجاری با کسب امتیاز بالاتر انتخاب شدند.

آیا پروژه‌ ابر ایران به محدودسازی و قطع اینترنت کمک می‌کند؟

خیر. این پروژه ابری‌سازی و Overhaul ده دیتاسنتر قدیمی و از پیش موجود در شهرهای تبریز، اهواز، کرج، اصفهان و شیراز، مشهد، قم، همدان و اصفهان است که به‌منظور ارایه‌ی خدمات زیرساخت ابری یا توزیع محتوا به‌وسیله‌ی سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف به‌روزرسانی و ابری خواهند شد. تمام اینترنت ایران به‌شکل انحصاری به‌وسیله‌ی شرکت ارتباطات زیرساخت و در لایه‌ی بعدی اپراتورهای موبایل و FCP تهیه می‌شود. دیتاسنترها و شرکت‌های ارایه‌دهنده‌ی خدمات ابری، از جمله پروژه‌ی ابر ایران، دریافت‌کننده‌ و مصرف‌کننده‌ی خدمات اینترنتی از این شرکت‌ها هستند و از نظر فنی نمی‌توانند هیچ نقشی در قطعی یا محدودسازی اینترنت ایفا کنند. به‌علاوه، مجموع دیتاسنترهای موجود در این طرح، کم‌تر از ۳درصد از ظرفیت کل دیتاسنترهای عمومی ایران است.

بند شنود قانونی در قرارداد ابر ایران به چه معناست؟

شنود قانونی (LI) به‌معنای وجود ابزار شنود نیست، بلکه مفهومی در قوانین جهانی است که به پلیس و مراجع قضایی داخلی یا بین‌المللی، با داشتن دستور قضایی اجازه‌ی درخواست برای دسترسی به اطلاعات کاربرانی را می‌دهد که مرتکب جرایم سایبری مانند تراکنش‌های کلاه‌بردارانه، دسترسی‌های نامعتبر به سرویس‌ها و سایر فعالیت‌های غیرقانونی مانند فیشینگ یا هرزه‌نگاری کودکان می‌شوند. تمام اپراتورها و سرویس‌دهندگان در تمام دنیا، ملزم به رعایت این قانون (LI) هستند. در زیرساخت ابری این اطلاعات شامل اطلاعات مالک ابرک یا دامنه می‌شود. به‌علاوه، پروژه‌ی ابر ایران، مورد مصرف شرکت‌ها و سازمان‌هاست.

آیا شرکت‌‌های حاضر در پروژه‌ی ابر ایران داده‌های مشتریان را شنود می‌کند؟

خیر. طبق سیاست حفظ حریم خصوصی که مورد تایید سازمان فناوری اطلاعات به‌عنوان طرف اول این قرارداد نیز قرار گرفته است، شرکت‌های حاضر در پروژه در هیچ زمانی ترافیک مشتریان و کاربران‌شان را به‌شکل غیرقانونی و غیرمجاز شنود نخواهند کرد.

آیا طرف اول قرارداد ابر ایران (دولت) می‌تواند دستور قطع یا محدودیت در ارایه خدمات دیتاسنترها را بدهد؟

مطابق با قرارداد ابر ایران و با توجه به این‌که این دیتاسنترها در مالکیت سازمان فناوری اطلاعات ایران قرار دارد، طرف اول قرارداد می‌تواند شرکت‌های حاضر در پروژه‌ی ابر ایران را ملزم به قطع یا محدودیت در سرویس‌دهی کند. این موضوع ارتباطی با قطع اینترنت نخواهد داشت و تنها دسترسی مشتریان به خدمات ابری در دیتاسنترهای مذکور را محدود خواهد کرد.